Obilježena 50. godišnjica džamije u Dubravama Gornjim

U subotu 31. augusta 2019. / 1. muharrema 1441. h.g., u džematu Dubrave Gornje upriličena je svečanost povodom pedest godina od otvaranja i stavljanja u funkciju sadašnje džamije. Na ovoj svečanosti bili su prisutni gosti iz vjerskog i političkog života te mnogobrojne džematlije sa područja Muftijstva tuzlanskog.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na spomen obilježju ispred Osnovne škole u Dubravama G. šehidim ovog džemata, a zatim je upriličen program kojeg su izveli članovi hora “Bir Bošnjak”. U uvodnim obraćanjima imama Amir ef. Sakića i predsjednika džematskog odbora Almira Dedića mogli smo čuti historijat ove džamije i ovog džemata. Ova džamija je u svojoj pedestogodišnjoj historiji iznjedrila šest hafiza bio je samo jedan od mnogih podataka. U svom obraćanju gradonačalnik opštine Živinice Dr. Samir Kamenjaković je govorio o važnosti pomaganja zajednice i džemata, dok je ministar za boračka pitanja pri Vladi FBiH Salko Bukvarević govorio o važnosti sjećanja na ljude koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu a posebno heroja poput rahmetli Nesiba Malkića.

Dubrave Gornje Džamija Centar
Dubrave Gornje Džamija Centar

Na ovom prelijepom skupu svoje obraćanje su imali i vjerski autoriteti te se tako sa važnim porukama obratio i muderris Nezim ef. Halilović koji je u svom govoru istakao šta znači biti jak i velik džemat. Glavni imam MIZ Živinice prof. Sedin ef. Karić je govorio o važnosti izgradnje i obnove džamija i džemata, čestitao je svim prisutnim Novu hidžretsku godinu te je posebno čestitao džematlijama džemata Dubrave Gornje na upriličenoj svečanosti i naporima koji su uložili u obnovi ove džamije. U ime Muftije tuzlanskog Vahid ef. Fazlovića ovom skupu se obratio Glavni imam MIZ Brčko prof. Mustafa ef. Gobeljić koji je govorio kako živjeti po islamskim principima.

Po završetku ovog programa, obavljen je podne namaz a nakon toga upriličen je i svečani ručak za sve zvanice na kojem su dodijeljene plakete za sve ljude koji su doprinijeli u razvoju ovog džemata.