Dubrave, rodno mjesto šest hafiza koji šire nur islama diljem svijeta

Mjesto Dubrave kod Živinica jedno je od rijetkih u BiH i jedino mjesto na Muftijstvu tuzlanskom koje danas ima šest čuvara Kur’ana. Pet hafiza i jednu hafizu. Zasluge da nauče Allahove riječi zaslužni su imami Husein ef. Mešanovć, Harun ef. Šljivić i Ševal ef. Kadrić.

Prvi hafiz u Dubravama je magistar Esnaf  Begić koji danas živi i radi u Njemačkoj na Institutu za islamsku teologiju Sveučilište u Osnabrucku gdje priprema doktorsku disertaciju.

Nakon njega, drugi Dubravski hafiz je magistar Mensur Malkić, imam Begove džamije u Sarajevu i poznati učač ilahija.  Malkić je kao muhafiz izveo više od 20 hafiza. Esnaf i Mensur su prve harfove učili u mektebu u Planama, gdje se danas nalazi novoizgrađena džamija kod efendije Huseina.

Među mlađim je magistar hafiz Edin ef. Dedić profesor Kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli. On je učestvovao na brojnim takmičenjima učača Kur’ana i osvajao prva mjesta diljem svijeta.

Bajro ef. Delić, imam u džematu Tupković kod Živinica, Muamer ef. Kadrić apsolvent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, sin Ševal efendije i hafiza Mahira Vlajčić, kćerka nekadašnjeg imama džamije Haruna efendije Šljivića.

Dubrave Gornje Džamija Centar
Dubrave Gornje Džamija Centar