13.03.2020 / 18. redžeb 1441. h.g.

VRIJEDNOST ŽIVOTA

مَن قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا

”…ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao…”     El-Maide, 32. 

Istinu je rekao Allah Uzvišeni!

Zahvala Allahu Milosnom pripada, Onome koji iz Svoje milosti ljude obasipa, na dobro ih upućuje, od lošeg odvraća.

Salavate na Poslanika donosimo, njegovu porodicu, vjerne ashabe, sljedbenike Pravog puta i Poslanikovog sunneta.

 

Rekao je Poslanik, a.s.: „Ako čujete da se pojavila opasna zarazna bolest u nekoj zemlji – ne ulazite u tu zemlju. Ako se pojavi u zemlji u kojoj se nalazite – ne izlazite iz nje bježeći.“

Život ljudski nema cijenu, jer je život najvrjednije što čovjek ima.

Život na svijetu ovom počeo je onoga trenutka kada je bilo određeno vrijeme pojavljivanja ljudske duše na dunjaluku.

U tom životu na svijetu ovom ljudsku dušu nosi tijelo.

To tijelo, koje je od zemlje stvoreno, protokom vremena gubi na snazi, jer godine provedene na svijetu ovom ga oslabe, starost učini svoje.

Kroz život, tijelo ljudsko bude, pored starosti, izloženo i bolestima koje se pojave s vremena na vrijeme i koje, tokom života, ljudsko tijelo još više oslabe.

I kad god se čovjek osjeća bolešljivo sebi lijeka traži, jer za sve ima lijeka osim za dvoje; od smrti i starosti lijeka nema.

Starost slabi tijelo ljudsko i oduzima mu snagu, a snaga mu je potrebna da bi tijelo moglo dušu nositi.

I onoga trenutka kad edel određeni dođe i kad tijelo više ne bude u mogućnosti dušu nositi – duša napušta ovaj svijet i odlazi u svijet nevidljivi da živi život kaburski sve do Dana ustajanja i Konačnog suda.

A dok je na svijetu ovom čovjek je obavezan život čuvati i o njemu se brinuti; brinuti o tijelu i duši.

Kao što je obavezan čuvati se onih bolesti koje napadaju srce i dušu, tako je obavezan čuvati se bolesti koje mu mogu naškoditi zdravlju.

Ta obaveza čuvanja vlastitog zdravlja je obaveza svakog čovjeka prema samom sebi, jer mu je to dužnost kojom je zadužen.

Pored obaveza i dužnosti prema samom sebi, čovjeka je Bog zadužio dužnostima prema drugima, jer na ovom svijetu čovjek ne živi sam.

Kao što je obavezan čuvati svoje zdravlje i svoj život, tako je čovjek obavezan čuvati i tuđi život i zdravlje.

 

وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا

 

Ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao!, kur’anska je poruka koju u ovim danima svi ljudi ovog svijeta treba da imaju na umu.

Preventivne mjere koje se poduzimaju s ciljem zaštite života i sprječavanja bolesti obaveza su za sve vjernike, jer i Kur’an i hadis jasno naglašavaju vrijednost života.

A život ljudski koji je svaki čovjek dobio na dar nema cijenu, jer je život navjrednije što čovjek ima.

 

Allaha molimo da nas na pravi put uputi, dobra djela ukabuli, grijehe nam oprosti, na dobro nas uputi. Amin, ja Rabbel-alemin!

Autor: Amir ef. Sakić