Drugi uvjet za Namaz – Abdest

Šta je Abdest?

Abdest je posebno vjersko pranje muslimana i muslimanki u svrhu klanjanja namaza, učenja Kur’ana i drugih pobožnih djela.

Kako se uzima abdest?

Abdest se uzima na sledeći način:

Proučimo Bismille, a zati nijet: “Odlučih uzeti abdest da bih bio-la čist-a za namaz i da bih se približio-la Allahovoj milosti.”

Zatim se peremo kako slijedi:

 1. operemo ruke do iza šaka, tri puta.
 2. isperemo usta i zube, a zatim nos po tri puta (usta peremo desnom, a nos lijevom rukom).
 3. operemo lice tri puta, a licem se smatra od kose iznad čela do vrata i od uha do uha.
 4. operemo desnu a zatim lijevu ruku, do iznad lakta, po tri puta.
 5. potaremo mokrom rukom četvrtinu glave pod kosom, a ako hoćemo da udovoljimo i farzu i sunnetu, onda ćemo potrati cijelu glavu.
 6. potaremo mokrom rukom uši pa vrat. Uši potaremo tako da vrhove malih prstiju stavimo u unutrašnjost ušnih školjki.
 7. na kraju, operemo desnu pa lijevu nogu, do poviše članka, po tri puta. Noge peremo tako da pošinjemo od desnog prsta prema lijevom.

Uzimajuči abdest učićemo kod pranja svakog organa Bismille i Kelimei-šehadet, a ako znamo učićemo i abdestske dove.

Učenje abdestskih dova nije ni farz, ni vadžib, niti sunnet, već samo musteheb.

Nakon što uzmemo abdest, lice i ruke obično obrišemo čistim peškirom. S jednim abdestom, ako u međuvremenu nismo učinili ništa što kvari abdest, možemo klanjati više namaza.

Šta kvari abdest?

Abdest će biti pokvaren: ako obavimo malu ili veliku nuždu, ako nam poteče krv ili procuri gnoj ili žuta voda, ako zaspimo, ako povratimo ili ako pustimo vjetar.

O meshu

Mesh znači potrati mokrom rukom jedan dio tijela radi čišćenja tog dijela ili pak potrati mokrom rukom jedan dio odjeće, ako se – u izuzetnim slučajevima – ne može oprati taj dio tijela.

a) Mesh po zavoju

Ako imamo na tijelu kakvu ranu ili ozljedu pa to zavijemo čistim zavojem, možemo mesh činiti po zavoju, prilikom uzimanja abdesta, umjesto pranja, ako će nam pranje i kvašenje tih mjesta štetiti i pogoršati zdravstveno stanje.

b) Mesh po mestvama

Ima ljudi koji su uobičajili nositi mestve (lahku kućnu obuću), i to naročito u zimskom vremenu. U mestvama se može klanjati pod uslovom da budu čiste, da pokrivaju nožne članke, da nisu poderane koliko tri prsta, da ne propuštaju vodu, da se može u njima komotno hodati i da se obuku, kad dotična osoba ima abdest.

Onaj ko je obukao mestve kad je imao abdest neće skidati mestve i prati noge kad bude opet uzimao abdest, nego će po njima mesh činiti. Mesh po mestvama čini se na taj način što se mokrim prstima desne ruke potare desna mestva od nožnih prsta do članaka, a isto tako prstima lijeve ruke lijeva mestva.

Mesh po mestvama može se činiti jedan dan i jednu noć, tj. 24 sata, ako smo kod kuće (mūkim); a ako smo na putu (musāfir), onda tri dana i tri noći, tj. 72 sata.

Tejemmum

U izvjesnm slučajevima može se, umjesto abdesta ili gusula, uzeti tejemmum, tj. može se obaviti formalno čišćenje čistom zemljom (prahom) ili predmetima napravljenim od zemlje. Tejemmum se uzima, uglavnom, u ovim slučajevima:

 1. kada u toku jednog namaskog vremena nije moguće pribaviti vode;
 2. kada imamo samo malo vode, koja nam je potrebna za piće ili za pribavljanje hrane;
 3. kad se, u slučaju potrebe, nije moguće okupati.

Kako se uzima tejemmum

U tejemmuma su tri farza, a uzima se ovako:

 1. Najprije se odluči (nijjet učini) radi čega se uzima tejemmum (na primjer, radi namaza ili prihvaćanja Mushafa). Nijjet tejemmuma za namaz glasi: Ja odlučih uzeti tejemmum radi namaza i radi toga da se očistim, kako bih se mogao približiti Uzvišenom Allahu.
 2. Zatim dotaknemo dlanovima čistu zemlju, ili predmet od zemlje, dlanove otresemo i njima potaremo lice, kao da ga peremo.
 3. Na isti način ponovo dotaknemo dlanovima čistu zemlju, ili predmet od zemlje, pa potaremo lijevom desnu, a desnom lijevu ruku, sa vrha prstiju do iza laktova.

Sa jednim tejemmumom možemo klanjati više namaza, sve dok ne dođemo do vode. Ali, čim budemo u mogućnosti uzeti abdest ili okupati se, tejemmum neće više važiti pa se treba odmah okupati – ako je tejemmum uzet umjesto kupanja, ili uzeti abdest – ako je tejemmum uzet umjesto abdesta. Namaze koje smo klanjali sa tejemmumom ne treba naklanjavati.

Sve što kvari abdest, pokvariće i tejemmum.

Gusul

Gusul je posebno vjersko kupanje koje je propisano u određenim prilikama spolno zrelim muškarcima i ženama. Gusul se uzima na ovaj način:

 1. usta i grlo vodom dobro isplakati;
 2. nos izaprati;
 3. zatim cijelo tijelo oprati da nigdje suho ne ostane ni koliko se vrhom igle može dotaći.